Варна

0886/78 00 55
marinela@investbuilding.com
гр. Варна, бул. "Вл. Варненчик" 111, ет.4

София

0887/291-221
office.sofia@investbuilding.com
бул. Ал. Стамболийски 55

Влиянието на епидемията от коронавирус върху сектора на недвижими имоти и върху строителните компании остава ограничено

24.03.2020
Въпреки ситуацията в кoято се намираме в момента, пазарът на имоти в България остава незасегнат. Независимо от затварянето на част от нотариалните кантори, сделки се изпълняват, а очакванията са за краткосрочен ефект.
Какви са прогнозите за сектора?
Пазарът на имоти не предразполага към спад в цените. Пазарът се определя от търсене, предлагане, лихви по кредитите и ръст на икономиката. 
В момента почти няма предлагане на качествени имоти в атрактивни райони, което най-малко ще задържи цените на имотите, въпреки очакванията за краткосрочно свиване на икономиката. Над 55% от хората търсят жилище за живеене, а не с инвестиционна цел. Дори този процент да падне, той пак ще е висок. Тоест търсенето ще е голямо, а предлагането ниско, защото компании с не-голям опит и с по-малко ресурси, ще се въздържат от нови проекти. Това ще подкрепя цените на имотите. 
Сегашната ситуация доведе до действия на всички централни банки от Европа през Азия, Австралия до САЩ в посока понижение на лихвите. Тези действия ще направят кредитирането по евтино, което също ще оказва подкрепа на пазара. Ниските лихви ще помагат и на строителните фирми, които ще понижат оперативните си разходи. Да, икономиката ще понесе щети, но краткосрочни, което ще оказва краткосрочно негативно влияние върху сектора. 
БНБ също предприе програма за повишаване на ликвидността на банките у нас на стойност 9.3 млрд. лева, което ще окаже позитивно влияние върху кредитирането на физическите и юридическите лица.
Предприетите мерки от централните банки, сега и тези, които се приемат от правителствата в следващите дни и седмици ще отхвърлят сценария за замразяване на кредитирането, както беше по време на финансовата криза 2008г. Трилионите долари и евра не само, че няма да позволят това да се случи, напротив ще стимулират сектора.
Много строителни фирми, които нямат голям опит, ще ограничат пускането на нови обекти и ще се преориентират към завършването на вече съществуващи, което допълнително ще понижи предлагането. По-малкото предлагане и задържащото се търсене ще подкрепят цените и ще минимизират негативния ефект от пандемията. 
Ситуацията с вируса води до понижение на цените на материалите: желязо, гориво, бетон, услуги и други, което също, ще оказва позитивно влияние строителните фирми да запазят и дори увеличат маржа на печалбите си. От друга страна по-ниските разходи по кредити и ограничаването на фирмите към по-рентабилни проекти, също ще оказва позитивно влияние върху компаниите в сектора, което в крайна сметка може да доведе и до по-добри финансови резултати на компаниите въпреки ситуацията.
Ставаме свидетели на безпрецедентни проекти за вливане на неограничени парични ресурси в икономиките на почти всички страни в Европа , САЩ, Китай, Япония, Австралия с цел да минимизират негативните ефекти. Тази голяма парична маса в последствие, ще се пренесе и в реалната икономика, повишавайки инфлацията. Повишената инфлация ще доведе до по-голямо търсене на имоти и по-високи цени в сектора, като в крайна сметка отново ще има ръст на цените на апартаментите. Не трябва да забравяме и факта, че скоро България ще влезе в Еврозоната, което също ще доведе до повишаване на цените.
Не на последно място, историята в развиващите се страни показва, че при икономически затруднения се увеличават хората, които търсят да наемат жилища вместо да купуват, което наистина може да доведе до понижаване на процента на търсене на имоти за собствено жилище, но ще повиши процента на жилищата търсени за инвестиция заради повишаването на наемите.
Пандемията може да окаже негативно влияние върху големите строителни компании, които участват в строителството на големи държавни инфраструктурни проекти по линия на пренасочване на ресурс към реалната икономика.